Podstawowe wyposażenie kuchni
Dobrze przemyślany dobór wyposażenia kuchennego gwarantuje radość z przyrządzania posiłków w przyszłości. Przed kupnem sprzętu do gotowania warto dokładnie się zastanowić, czego potrzebujemy i jak będziemy to wykorzystywać. Odpowiednia analiza przez zakupami pozwoli skompletować wyposażenie tak, aby uniknąć niepotrzebnych kosztów, jednocześnie zapewniając sobie dogodne korzystanie z dopasowanej do naszych potrzeb kuchni.
Kuchenka
Niewątpliwie jest to absolutnie podstawowy element wyposażenia kuchni. Kuchenka pozwala na gotowanie najróżniejszych rodzajów pokarmu, podgrzewanie go, a także wyrób przetworów (takich jak powidła).
Aktualnie na rynku możemy znaleźć kuchenki gazowe oraz elektryczne. Elektryczne kuchenki do zastosowań domowych dzielą się na indukcyjne oraz ceramiczne.
Kuchenki gazowe są najbardziej tradycyjnym rozwiązaniem. Jak nietrudno się domyślić, wysoka temperatura jest tworzona dzięki spalaniu gazu. Za pomocą kurków regulujemy jego ilość w palnikach i tym samym energię przekazywaną do naczynia. Wśród minusów kuchni gazowych należy wyszczególnić potencjalne niebezpieczeństwo związane z wyciekami gazu oraz zagrożenie łatwego przypalenia garnków i innych naczyń.
Kuchenki elektryczne są uznawane za bardziej nowoczesne. Wysoka temperatura jest wytwarzana za pomocą konwencjonalnych grzałek elektrycznych, nagrzewających płytę kuchenki, a następnie naczynie (w modelach ceramicznych) lub z wykorzystaniem zjawiska indukcji elektromagnetycznej – wtedy energia jest kierowana bezpośrednio do naczynia, a temperatura płyty kuchenki pozostaje niezmieniona. Kuchenki elektryczne są dużo prostsze w czyszczeniu i uważane za bardziej atrakcyjne wizualnie. Kiedy decydujemy się na kuchenkę indukcyjną, musimy pamiętać o doborze właściwych naczyń – aby współpracowały one z tym typem kuchenki, muszą być wykonane z ferromagnetyków
Piekarnik
Jest to kolejny bardzo ważny element kuchni. W piekarniku zwykło się przeprowadzać długotrwałą obróbkę termiczną w ściśle określonej temperaturze: piec ciasta, mięsiwa czy pieczywo.
Podobnie jak w przypadku kuchenek, występują piekarniki elektryczne oraz gazowe. Choć gazowe piekarniki są najczęściej spotykane, powoli wypierają je nowocześniejsze modele elektryczne. Posiadają one różne programy pieczenia, pozwalające dostosować sposób grzania do konkretnej potrawy lub danego zastosowania.
Kiedy wybieramy piekarnik, należy zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje, w które jest wyposażony, jego rozmiary oraz typ budowy (zintegrowany z płytą grzewczą lub samodzielny). Jeśli decydujemy się na piekarnik elektryczny, należy koniecznie pamiętać o inwestycji w sprzęt o możliwie najwyższej klasie energetycznej.
Zlewozmywak
Wybierając zlewozmywak, pamiętajmy o dostosowaniu wymiarów do pomieszczenia i naszych oczekiwań. Na rynku można bez trudu znaleźć zlewozmywaki o szerokości od 40 do 100 centymetrów oraz różnych sposobach podziału na komory.
Ważny jest również przemyślany dobór materiału, z którego będzie wykonany ta część podstawowego wyposażenia kuchni. Zdecydowanie najbardziej powszechne są zlewozmywaku chromoniklowe, relatywnie odporne i tanie.
Ciekawym rozwiązaniem są zlewozmywaki kompozytowe (z granitu, kwarcu, krzemu, wodorotlenku glinu, żywic syntetycznych), o strukturze kojarzącej się z kamieniem. Charakteryzuje je bardzo wysoka odporność na czynniki zewnętrzne.
Występują również zlewozmywaki ceramiczne, cechujące się wyjątkową twardością. Niestety są one znacznie droższe od pozostałych typów zlewozmywaków i jednocześnie stosunkowo podatne na uderzenia.
Można się spotkać również z emaliowanymi zlewozmywakami, na których nie powstają zacieki, ale emalia ma tendencję do ścierania się, a w wyniku uderzeń powstają na niej odpryski.
Mikrofalówka
Choć nie jest to niezbędne wyposażenie kuchni, może okazać się bardzo przydatne. Ogrzewanie w mikrofalówce odbywa się przy pomocy fal, które wprawiają cząsteczki wody w ruch. Urządzenie to pozwala bardzo szybko podgrzać lub przygotować potrawy. Podstawowe różnice między poszczególnymi modelami tkwią w mocy mikrofalówki, stopniu zautomatyzowania procesu przygotowania oraz dodatkowych funkcjach, takich jak grillowanie czy rozmrażanie.
Zmywarka
Zmywarka do naczyń to inwestycja pozwalająca oszczędzić czas i wodę i uwalniająca nas od konieczności wykonywania nielubianej czynności, jaką jest mycie talerzy i sztućców po posiłku. Wybierając zmywarkę, zwróćmy uwagę na jej klasę energetyczną i oszczędność wody, pojemność oraz ergonomię użytkowania (jakie są możliwości segregacji zastawy stołowej w jej wnętrzu, czy posiada wyświetlacz). Tradycyjnie warto pamiętać o dodatkowych funkcjach, które proponuje producent, na przykład możliwościach wyboru mycia konkretnej strefy albo zastosowania opóźnionego startu urządzenia.
- 5 lipca 2016